vahakaapimet

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää lumilautojen ja suksien vahakaapimista

Kun on kyse lumilautojen ja suksien kunnossapidosta, hyvän vahakerroksen levittäminen on ratkaisevan tärkeää, jotta suorituskyky rinteessä olisi optimaalinen. Yksi tämän prosessin välttämättömistä työkaluista ovat vahakaapimet. Näillä raaputtimilla poistetaan ylimääräinen vaha lumilaudan tai suksen pohjasta vahan levittämisen jälkeen. Voit lukea alla olevasta ohjeesta, miten vahakaavinta käytetään. Jos sinulla on kysyttävää lumilautasuksien vahaamisesta tai teroittamisesta, ota rohkeasti yhteyttä meihin.

wax schraper

Mikä on vahakaapimen tehtävä?

Vahakaapimet on suunniteltu poistamaan ylimääräinen vaha lumilautojen ja suksien pohjasta sen jälkeen, kun vaha on levitetty ja jäähtynyt. Kun ylimääräinen vaha raaputetaan pois, lumilaudan tai suksen alustasta tai kiinnityspinnasta tulee sileä ja tasainen, mikä parantaa liukusuoritusta ja tarjoaa paremman hallinnan lumella.

Mitä erilaisia vahakaapimia on olemassa?

Periaatteessa on olemassa kolme erilaista varmistuskaapijaa, joilla voit kaapia ylimääräisen vahan pois lumilaudaltasi.

 1. Muoviset vahakaapimet: Muovisetvahakaapimet ovat luultavasti yleisimmin käytetty ja monipuolisin vaihtoehto ylimääräisen vahan poistamiseen. Vahakaapimia on eri paksuisia ja jäykkiä, joten voit valita, mikä niistä sopii parhaiten tarpeisiisi. Muovikaapimet ovat kestäviä, helppokäyttöisiä ja sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneille huoltohenkilöillekin. Muovisten vahakaapimien paksuudet voivat vaihdella 3 ja 5 mm:n välillä.
 2. Alumiiniset vahakaapimet: Alumiiniset kaapimet ovat muovisia kaapimia tukevampia ja terävämpiä, joten ne poistavat tehokkaammin itsepäisiä vahajäämiä. Niitä käytetään usein perusteellisempaan pohjan puhdistukseen ja tarkkuutta vaativaan työhön. Alumiinikaapimet eivät kuitenkaan anna yhtä paljon anteeksi kuin muovikaapimet, ja niiden oikea käyttö vaatii enemmän kokemusta pinnan vaurioitumisen välttämiseksi. Kun aloitat vahaamisen itse, on suositeltavaa aloittaa muovikaapimella, jotta vältät kiinnityskohdan vahingoittumisen.
 3. Kaapimet lumilautaa ja suksia varten: Lumilautoja ja suksia varten on olemassa erityisiä kaapimia, joissa otetaan huomioon alustojen erilaiset koot ja muodot. Nämä kaapimet ovat usein hieman leveämpiä kuin tavalliset kaapimet, ja niissä on ergonominen muotoilu, joka helpottaa pohjan koko leveyden kattamista kaapimisen aikana.

Miten vahakaapimia käytetään

Vahakaapimien käyttö vaatii jonkinlaista tekniikkaa, jotta lumilautan tai suksien pohja ei vahingoitu. Seuraavassa on yleiset ohjeet:

 1. Vahan levittäminen: Kun olet puhdistanut lumilautasi tai suksesi pohjan, levitä vahaa tasaisesti koko pinnalle vaharaudalla.
 2. Anna vahan jäähtyä: Anna vahan jäähtyä ja kovettua kokonaan ennen kuin aloitat kaapimisen. Näin varmistetaan, että vaha tarttuu hyvin alustaan ja on helpompi poistaa.
 3. Aloita kaavinta: Ota vahakaavin ja pidä sitä tukevasti kiinni molemmilla käsillä peukalot itseesi päin. Aseta kaavin noin 45 asteen kulmaan alustaan nähden ja työnnä kaavinta tasaisella paineella lumilaudan tai suksien kallistuksesta suksen perään.
 4. Toista tarvittaessa: Toista kaapimista, kunnes kaikki ylimääräinen vaha on poistettu alustasta ja se tuntuu sileältä ja tasaiselta.
 5. Puhdista kaavin: Pyyhi mahdolliset vahajäämät kaapimesta kankaalla tai harjalla ennen sen säilyttämistä, jotta vahajäämät eivät keräänny ja haittaa sen seuraavaa käyttöä.

Hyödyllisiä vinkkejä vahakaapimien käyttöön ja huoltoon

 • Valitse oikea kaavin: Valitse tasoosi ja kokemukseesi sekä lumilauta- tai suksikäyttöön sopiva kaavin.
 • Käytä kevyttä painetta: Aloita kaavinta kevyellä paineella ja lisää tarvittaessa asteittain painetta, jotta pohja ei vaurioidu.
 • Käytä useita kaapimia: Voi olla hyödyllistä käyttää useita eripaksuisia ja -jäykkiä kaapimia eri vahoja ja olosuhteita varten.
 • Huolehdi vahakaapimista: Pidä vahakaapimet puhtaina ja vapaina vahajäämistä, jotta ne toimivat optimaalisesti ja pidentävät työkalujen käyttöikää.
 • Pidä vahakaapimet terävinä: Jos käytät muovikaavinta, huomaat, että sen tehokkuus paranee ajan myötä. Lisäksi kaavimen kulma tylsistyy hitaasti käytön myötä aivan kuten suksien tai lumilautojen teräsreuna. Muovinen vahakaavin voidaan tarvittaessa teroittaa.

wax schrapers

Tilaa vahakaavin verkossa

Vahakaapimet ovat välttämättömiä välineitä lumilautojen ja suksien kunnossapidossa, sillä niiden avulla voit poistaa tehokkaasti ylimääräisen vahan, jotta liukusuorituskyky rinteessä olisi optimaalinen. Tilaa hyvä vahakaavin verkkokaupastamme, ja saatat olla liikkeellä jo seuraavana päivänä. Verkkokaupastamme löydät laajan kokoelman lumilautojen huoltotarvikkeita sellaisilta tuotemerkeiltä kuin Holmenkol ja Oneball. Etsitkö täydellistä vahasettiä tai teroitussettiä? Silloin Sideways on oikea paikka!